Matka-Agentit
makusi mukaan maailmalle :)

Minne menetkin, kysy ensin meiltä!

Matkustus ja korona – käytännön ohjeita turvalliseen matkustukseen

Matkustus ja korona – käytännön ohjeita turvalliseen matkustukseen (päivitetty 19.8.2021)

Matkustus koronapandemian jälkeen on jälleen elpymässä. Olemme koonneet tänne käytännön ohjeita siitä, kuinka menetellä ennen matkaa, matkalla ja matkan jälkeen.

Koko maailma on aivan uudessa tilanteessa koronapandemian johdosta. Eri maiden viranomaiset tekevät päivittäin uusia päätöksiä, minkä vuoksi olosuhteet voivat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Matkanjärjestäjänä meidän on noudatettava viranomaisten suosituksia niin kotimaassa kuin kohdemaissa. Pyrimme matkanjärjestäjänä sopeuttamaan toimintaamme mahdollisimman toimivaksi ja turvalliseksi, ja pyrimme löytämään ratkaisuja uusiin tilanteisiin.

Koronapandemian aikana matkustajan on itsenäisesti huolehdittava kunkin matkakohteen vaatimusten mukaisista todistuksista, joita matkustaja tarvitsee matkaansa varten. Näitä ovat esim. todistukset saadusta Covid-19 -rokotussuojasta, negatiivisesta Covid-19 -testistä tai sairastetusta Covid-19 -taudista. Matkustaja vastaa itse testien ja todistusten kustannuksista. 

Koronatesti ennen matkaa
Mikäli tarvitset kohdemaahan pcr-testituloksen, Matka-Agenttien asiakkaana sinulla on mahdollisuus pcr-testiin (99€/hlö) yhteistyökumppanimme kautta. Lisätiedot ja koodin alennuksen saamiseksi lähetämme noin 2 viikkoa ennen matkaa.

Koronarokotustodistus 
Voit tulostaa Omakannasta englanninkielisen koronarokotustodistuksen, mikäli sinut on rokotettu vähintään kerran. EU:n yhteinen koronatodistus tulee Omakantaan heinäkuussa. Koronarokotustodistuksen voi näyttää Omakannasta puhelimen näytöltä tai sen voi tulostaa paperille. Todistuksessa on koodi, jonka avulla todistuksen aitouden voi todentaa.

Ohjeet laiva- ja lentomatkoilla 

Kun suunnittelet matkaa ulkomaille, huomioi aina kohdemaan omat rajoitukset. Maat voivat rajoittaa maahantuloa, joissakin maissa viranomaiset vaativat, että sinulla on negatiivinen tulos koronatestistä ennen matkaa, ja/ tai sinut on rokotettu 1-2 kertaa koronarokotteella.

Kuljetusvälineeseen noustessa

• Esitä todistus koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta COVID-19 -sairaudesta.

Suomeen saavuttaessa (laivalla tai lentäen)

• Hakeudu pakolliseen terveystarkastukseen
• Esitä rokotus-, testi- tai sairaustodistus
• Mene koronatestiin, mikäli et ole saanut 1-2 koronarokotusta vähintään 14 vrk sitten     
• Jätä valmiiksi täytetty yhteystietolomake tai näytä täyttämäsi Finentry-tiedot www.finentry.fi

Mikäli sinulla on vain ensimmäinen rokotus 2:n rokotuksen sarjasta tai negatiivinen testitulos

• 14 vuorokauden omaehtoinen karanteeni – mahdollisuus lyhentää testillä
• Toinen koronatesti 72 tuntia maahantulon jälkeen

Täysi rokotussarja (1 tai 2 rokotusta) tai sairastettu Covid-19

• Uutta testiä ei vaadita
• Karanteenia ei tarvita, ellei tartuntatautilääkäri päätä arviossaan toisin

Koronatestin varaaminen

• finentry.fi
• oleskelupaikkakunnan koronaneuvonta
• omaolo.fi (helsinkiläiset)

Testiä ei edellytetä satamassa/lentokentällä

• Jos sinulla on todistus koronarokotuksesta (1 tai 2 rokotusta)
• Jos sinulla on todistus negatiivisesta testituloksesta
• Jos sinulla on todistus sairastetusta koronasta


Matkustustilanne joidenkin maiden kohdalla
Huomaathan, että tilanne voi muuttua nopeastikin, suuntaan tai toiseen! Noudata kohdemaan ohjeita ja käytä maskia, sekä muista myös riittävä käsihygienia! 

Ruotsi
Pohjoismaissa asuvat voivat matkustaa Ruotsiin ilman rajoituksia. Muiden kuin Pohjoismaissa virallisesti asuvien (Suomi, Norja, Tanska ja Islanti) tulee esittää negatiivinen koronatestitulos.

Espanja
Espanjaan voi matkustaa ilman rajoituksia EU:n alueelta kaikki täyden rokotussuojan saaneet (1 tai 2 rokotusta) kun toisesta rokotuksesta on vähintään 14 vrk. Kaikkien muiden matkustajien on esitettävä englannin- tai espanjankielinen todistus negatiivisesta PCR- tai TMA-testistä. Testi on oltava otettu aikaisintaan 48 tuntia ennen maahan saapumista. Kaikkien Espanjaan lentoteitse tulevien matkustajien täytyy myös suostua tarkastukseen maahan tullessaan. Kaikilta matkustajilta mitataan kuume. 

Italia
Italiaan voi matkustaa ilman rajoituksia EU:n alueelta kaikki täyden rokotussuojan saaneet (1 tai 2 rokotusta) kun toisesta rokotuksesta on vähintään 14 vrk

Kreikka
Kreikkaan voi matkustaa ilman rajoituksia EU:n alueelta kaikki täyden rokotussuojan saaneet (1 tai 2 rokotusta) kun toisesta rokotuksesta on vähintään 14 vrk. Kaikkien muiden on esitettävä todistus negatiivisesta PCR-testistä. Testi on oltava otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahan saapumista. Testitodistuksen on oltava englanninkielinen, ja siinä on oltava matkustajan nimi (sama nimi kuin matkalipussa ja passissa) ja passin numero. 

Kroatia
Kroatiaan voi matkustaa ilman rajoituksia EU:n alueelta kaikki täyden rokotussuojan saaneet (1 tai 2 rokotusta) kun toisesta rokotuksesta on vähintään 14 vrk. Negatiivinen  PCR -testi vaaditaan kuitenkin.   

Puola
Puolaan voi matkustaa ilman rajoituksia EU:n alueelta kaikki täyden rokotussuojan saaneet (1 tai 2 rokotusta) kun toisesta rokotuksesta on vähintään 14 vrk.   

Turkki
Turkkiin saapuvilta matkustajilta vaaditaan jo lennon lähtöselvityksessä todistus negatiivisesta PCR-testistä. Testi tulee olla otettu korkeintaan 72 tuntia ennen suunniteltua lentoa lähtömaasta. Todistuksen pitää olla alkuperäinen ja englanninkielinen terveystoimijan tai laboratorion kirjoittama (tekstiviesti tai tuloste Omakannasta ei riitä).

Viro
Viroon voi matkustaa ilman rajoituksia EU:n alueelta kaikki täyden rokotussuojan saaneet (1 tai 2 rokotusta) kun toisesta rokotuksesta on vähintään 14 vrk. Muut matkustajat: karanteenin kesto 10 päivää. Karanteenia voidaan vähentää esittämällä negatiivinen COVID-19 -testitulos, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Viroon saapumista, ja toisen testin aikaisintaan kuusi päivää ensimmäisen testin jälkeen. Molempien testien on oltava negatiivisia.


Yleisiä ohjeita:

Täytä pakolliset lomakkeet
Tiettyihin maihin matkustaessa tulee täyttää matkustajalomake. Lomake tulee täyttää ennen lähtöä ja sen puuttuminen voi estää lennolle ja kohteeseen pääsyn. 

Ota mukaasi suojamaskeja
Lentoasemilla ja satamissa edellytetään suun ja nenän peittävän suojamaskin käyttöä. Suojamaskeja kannattaa ottaa tarpeeksi mukaan, koska niitä ei välttämättä ole kaikilla lentoasemilla myynnissä. Suojamaski tulisi vaihtaa uuteen neljän tunnin käytön jälkeen. Varaathan käyttöösi niin monta maskia kuin matkan aikana todennäköisesti tarvitset. Pienten lasten ei tarvitse käyttää suojamaskia, eikä matkustajien, joilla on maskin käytölle terveydellinen este. Todistus esitettävä pyydettäessä.

Tule hyvissä ajoin lentoasemalle tai satamaan
Lentoasemalla noudatetaan turvavälejä, jonka vuoksi lähtöselvitys, turvatarkastus ja koneeseen nousu tulevat kestämään tavallista kauemmin. Lentoasemalle kannattaa saapua vähintään 2,5 tuntia ennen lennon lähtöä.

Tee lähtöselvitys internetissä
Lähikontaktien vähentämiseksi lentoasemalla suosittelemme tekemään lähtöselvityksen internetissä aina kun se on mahdollista.

Säilytä turvaväli
Lentokoneeseen noustaan pienemmissä ryhmissä jonojen välttämiseksi.

Lämmön mittaus
Joillain lentoasemilla saatetaan matkustajilta mitata lämpö.


Lisätietoa kohdemaista saat mm. Finnairin sivuilta  www.finnair.com/fi-fi/matkustusrajoituskartta .
EU-maiden maahantulosäännöksiä päivitetään myös sivustolle https://reopen.europa.eu/fi. Huomaathan, että mahdolliset kauttakulkumaat voivat myös asettaa omia maahantulorajoituksia.
Lisätietoa Suomeen palaamisesta https://www.finentry.fi/
Suosittelemme myös matkustusilmoituksen tekemistä https://matkustusilmoitus.fi/

Hyvää matkaa - terveysturvallisesti! 

 

Lähteet

Finnair.com
THL.fi
https://reopen.europa.eu/fi
Helsingin Sosiaali- ja terveystoimi   

Matkustus ja korona