Matka-Agentit
makusi mukaan maailmalle :)

Minne menetkin, kysy ensin meiltä!

Hyvä tietää Kroatia

Kroatia

Aikaero

Kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. 

Aukioloajat

Virastot ma-pe 8.30–12 ja 13–16.30

Pankit ma-pe 7-19

Useammat kaupat ovat auki joka päivä vähintään klo 10–20, aamusta iltaan.

Kielet

Kroatian virallinen kieli on kroaatti, joka on eteläslaavilainen kieli. Perustuslaki ja vähemmistölaki takaavat kansallisille vähemmistöille oikeuden käyttää omaa kieltään. Keskeiset vähemmistökielet ovat serbia ja italia. Kroatiassa, Serbiassa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Montenegrossa puhuttavat kielet ovat hyvin samankaltaisia ja niiden puhujat ymmärtävät vaivatta toisiaan. Englannin osaajien määrä on kasvussa, mutta moni vanhemmista ikäluokista puhuu tavallisemmin saksaa.

Juomaraha

Juomaraha ei sisälly ravintoloiden tai kahviloiden laskuihin. Juomaraha voi olla esimerkiksi 10 prosenttia laskusta. Kahviloissa tai baareissa juomarahan antamatta jättäminen ei ole loukkaavaa.

Puhelimet

Kroatian mobiiliverkko on kattava ja 3G-verkko toimii useimmissa kaupungeissa. Kroatian keskeiset matkapuhelinoperaattorit ovat Deutsche Telekomin T-Com, VIPNet ja Tele2.  Kroatian kansainvälinen suuntanumero on +385.

Valuutta

Kroatian valuutta on kuna (1 kuna = 100 lipaa). 1 Euro on n. 7,15 kn (HRK) ja 1 kn (HRK) on n.0,14 €. Kroatian suurimmissa kaupungeissa ja turistikohteissa on pankkiautomaatteja hyvin saatavilla, joista voi nostaa käteistä luottokorteilla. Kunia voi vaihtaa myös suomalaisissa rahanvaihtotoimistoissa ja pankeissa, mutta on edullisempaa vaihtaa rahaa paikan päällä.

Matkustusasiakirjat

Kroatiaan matkustettaessa tarvitaan voimassaoleva passi tai henkilötodistus. Dokumenttien tulee olla voimassa koko matkan ajan EU säädösten mukaisesti. Suosittelemme kuitenkin että passi olisi voimassa vähintään 3 kk matkan jälkeen. Pitempää oleskelua suunnittelevien kehotetaan olemaan yhteydessä Kroatian suurlähetystöön Helsingissä viisumin järjestämiseksi puh. +358-9-685–0170, +358-9-622–2232. Kroatiassa pidempään oleskelevien suomalaisten toivotaan ilmoittavan yhteystietonsa Suomen suurlähetystöön Zagrebissa.

Luottokortit

Tavanomaiset luottokortit ovat yleisesti käytössä Kroatiassa. Sairaaloissa asioidessa on varauduttava maksamaan käteisellä.

Rokotukset ja terveys

Kroatia ei ole erityisen riskialtis matkustusalue. Maahan pätevät normaalit matkustusohjeet. Ainoa todellinen eurooppalainen erikoistapaus ovat miinat, joita on yhä joillakin rajaseuduilla. Näiden välttämiseksi ei pidä lähteä pois turvallisilta poluilta, jos retkeilee vanhoilla taistelutantereilla.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite 220 V ja pistorasiat ovat samat kuin Suomessa. Adaptereita on tarvittaessa saatavissa sähköliikkeissä.

Suomen suurlähetystö

Suomen suurlähetystö, Zagreb, Embassy of Finland

Miramarska 23, HR-10000 Zagreb, Croatia

Puh: +385 1 6312 080

Fax: +385 1 6312 090

Verkkosivut: www.finland.hr

Asiakaspalvelu: ma-pe klo 9-11

Päivystys: +358-9-1605 5551

 

Matkaliput, matkaohjelma ja lisätiedot matkasta lähetetään noin kaksi viikkoa ennen lähtöä sähköpostilla. 

Showcase taustakuva: