Kosmetiikkaa, elintarvikkeita ja alkoholia koskevat turvatarkastussäännöt:

Nesteitä voi viedä matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Yhteensä niitä saa olla vain sen verran, mitä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin. Tätä isommat pakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun.

Huom! Nesteitä ovat juomien ja selkeästi nestemäisten tuotteiden lisäksi lähes kaikki kosmetiikkatuotteet sekä useat elintarvikkeet. Esimerkiksi muun muassa ihovoiteet, hammastahnat, ripsivärit, aerosolit, geelit, hedelmä-, kala-, ja lihasäilykkeet, pakasteet, voit, tuorejuustot, rahkat jne. luokitellaan nesteiksi.
Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tuotetta voi levittää, se on nestettä.

Poikkeuksen tekevät vauvanruuat ja äidinmaidonkorvikkeet sekä erikoisruokavalioon liittyvät nesteet, joita voi kuljettaa käsimatkatavaroissa matkan aikana tarvittavan määrän.
Myös reseptilääkkeet saat viedä matkustamoon alkuperäispakkauksessa matkustajan nimellä varustettuna. Ulkomaille matkustettaessa on hyvä selvittää kohdemaan säännöt.

Huom! Yli 500 millilitran kokoista hiuskiinnettä ei saa lainkaan viedä lentokoneeseen. Sitä ei siis saa pakata käsimatkatavaraan eikä ruumaan menevään matkatavaraan.

Pakkaa muualta kuin lentoasemilta tai lentokoneesta ostettu alkoholi ruumaan menevään matkatavaraan. Huomaa, että yli 70-prosenttista alkoholia ei saa lainkaan kuljettaa lentokoneessa. Selvitä etukäteen myös kunkin maan tullimääräykset. Lentoasemilta ja lentokoneesta ostetut tax free -nesteet voi viedä lentokoneen matkustamoon. Jatkomatkustajat saavat kuljettaa vaihtokentän turvatarkastuksen läpi tax free -juomat edellyttäen, että tuotteet on kuvan esittämällä tavalla pakattu sinetöityyn, avaamattomaan ja läpinäkyvään kassin, jossa on selvästi esillä ostoskuitti.

Saksien, veitsien, tulitikkujen, tupakansytyttimien ja sähkötupakan ohjeet:

Sakset, veitset, monitoimityökalut, viinipulloavaajat jne. on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan. Pienet kynsisakset, joiden terän enimmäispituus on kuusi senttimetriä, sekä neulepuikot ja virkkuukoukut voit viedä matkustamoon käsimatkatavarana. Voit ottaa matkustamoon vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, jonka saat kuljettaa vain taskussasi. Niitä ei saa kuljettaa pakattuna käsimatkatavaroihin eikä ruumassa. Varmista, ettei sytytin sisällä kiellettyjä sytytinnesteitä. USA:n lennoilla tulitikut ja sytyttimet ovat kokonaan kiellettyjä. Sähkösavukkeet, sähköpiiput, sähkösikarit ja muut vastaavat hengityshöyryjä tuottavat laitteet on kuljetettava käsimatkatavaroissa, taskussa tai käsilaukussa. Niitä ei saa pakata ruumamatkatavaraan.

Elektroniikan ja akkujen kuljettaminen

Omaan käyttöön tarkoitetun kulutuselektroniikan kuten kellot, taskulaskimet, kamerat, puhelimet ja tietokoneet saa kuljettaa joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa. Arvokkaat ja tärkeät esineet kannattaa pakata käsimatkatavaraan. Varaparistojen tai -akkujen kuljetus on sallittua vain käsimatkatavaroissa oikosuluilta suojattuna. 

 

 

LÄHDE 15.6.2016 FINAVIA