Matka-Agentit
makusi mukaan maailmalle :)

Minne menetkin, kysy ensin meiltä!

Matkaohjelma

 


Lentoaikataulu:

Helsinki – Split D8 480 klo 09.00-11.00

Split – Helsinki D8 481 klo 12.00-15.55

Perjantai 20.9.

Lentokentällä on hyvä olla viimeistään kaksi tuntia ennen lähtöä. Norwegianin reittilento klo 09.00-11.00 Helsingistä Splittiin, jossa suomenkielinen opas vastassa lentokentällä. Kentältä esteettömällä tilausbussilla kohti Splitin keskustaa, jossa noin tunnin opastettu kaupunkikiertokävely.Kävelyn aikana opas kertoo yleistä tietoa kaupungista, parhaimmat ostoskadut, nähdään Dikletiaanin palatsi, Dujen katedraali ja Jupiterin temppeli ulkoa päin. Kierroksen jälkeen hieman aikaa kierrellä ja lounastaa omatoimisesti. Tämän jälkeen matkamme jatkuu kohti luonnonkaunista Bosnia-Hertsegovinaa, mielenkiintoiseen, vuoristo- ja metsämaisemien peittämään maahan. Maan kuuluisimmat kaupungit Sarajevo ja Mostar houkuttelevat yhä enemmän ja enemmän turisteja maahan. Bosnia-Hertsegovina on nykyään turvallinen maa vierailla, ja se onkin viime vuosina kasvattanut suosiotaan yhä enemmän. Saavumme rajamuodollisuuksien jälkeen noin klo 18.00 hotellille Spa Međugorje, joka sijaitsee lähellä Kroatian rajaa ja kylän mielletään olevan Bosnian uskonnollinen keskus ja katolisten kuuluisa pyhiinvaelluskohde. Täällä kerrotaan vuonna 1981 Neitsyt Marian ilmestyneen kuudelle lapselle. Medjugorjen lähes kaikki asukkaat ovat etnisesti kroaatteja. Ajomatka tänne noin 150 km taittuu sisämaan upeissa maisemissa. Yhteinen illallinen hotellissa.

Lauantai 21.9.

Aamiainen, jonka jälkeen infotilaisuus suomenkielisen oppaan johdolla hotellilla klo 09.45-10.15. Tämän jälkeen retki esteettömällä bussilla tutkiskelemaan Međugorjen keskustaa ja sen nähtävyyksiä, joihin on mahdollista päästä esteettömästi. Kaikki nähtävyydet ei onnistu esteettömästi.Međugorje nimi tarkoittaa vuorten välissä olevaa kylää. Koko taru alkoi, kun kuusi poikaa näki ilmestyksen vuorella, jota nykypäivänä kutsutaan nimellä Ilmestyksen vuoreksi. Kylän ilmestykset ovat tehneet tästä pienestä herzegovinalaisesta kylästä kuuluisimman pyhiinvaelluskohteen koko Kaakkois-Euroopan alueella, tähän mennessä jopa 30 miljoonaa kävijää, kun uskovaiset kaikkialta katolisesta maailmasta haluavat kohdata Međugorjen Pyhän Neitsyen, Rauhan Kuningattaren. Bussimatkan aikana näemme suuren ristin Krizevac -vuorella. Krizevac tarkoittaa "Ristin vuori". Se on alueen korkein vuori. Vuonna 1933 kylän St. Jamesin seurakunta alkoi pystyttämään suurta betonirunkoista Jeesuksen ristiä Hänen intohimon ja kuoleman 1900-vuotisjuhlan kunniaksi. 16 tonnin ristin rakentamisen aikana seurakuntalaiset kuljettivat kaikki materiaalit, sementin, hiekan, veden, työkalut jne., muistelemalla Kristuksen ristiinnaulitsemista. Risti valmistui 15. maaliskuuta 1934. Siinä lukee "Ihmisrodun Lunastajan Jeesuksen Kristuksen uskon, rakkauden ja toivon merkiksi, sekä muistoksi 1900 vuotta Jeesuksen kuolemasta". Jeesuksen todellisen ristin pieni osa saatiin Roomasta lahjoituksena Paavi Pii XI: ltä ja se liitettiin tähän ristiin. Ennen ristin pystytystä, vuotta 1933 kylää riepoi useat tuhannet myrskyt, jotka tuhosivat kaikki heidän viljelmät pelloilla. Tämä tuotti kyläläisille valtavia vaikeuksia, koska he olivat muutenkin köyhiä. Ristin pystytyksen jälkeen myrskyt loppuivat, eikä tällaisia ​​myrskyjä ole raportoitu uudelleen enää sen jälkeen tällä alueella.

Yhteinen illallinen hotellissa.

Sunnuntai 22.9.

Aamiainen hotellissa. Tämän jälkeen koko päivä omatoimista ohjelmaa. Yhteinen illallinen hotellissa.

Maanantai 23.9.

Aikainen aamiainen hotellissa, jonka jälkeen lähdemme suomenkielisen oppaan johdolla kokopäiväretkelle esteettömällä bussilla Balkanin ytimeen, pääkaupunki Sarajevoon (ajomatka n. 73 km), jossa tapaamme englanninkielisen paikallisoppaamme. Kaupunkia kutsutaan leikkisästi nimellä Euroopan Jerusalem, koska sillä on pitkä ja rikas uskonnollisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden historia.  Se tarjoaa uskomatonta aitoutta kulttuurin ja elämäntavan suhteen, ja juuri se mitä me siellä aiomme kokea. Geograafisen sijaintinsa ansiosta kaupunkiin ovat vaikuttaneet useat erilaiset kulttuurit, jotka ovat kohdanneet juuri täällä ja useasti myös taistelleet toisiaan vastaan. Sarajevo tuli maailman tietoisuuteen vuonna 1914 ensimmäiseen maailmansotaan johtaneiden Sarajevon laukausten seurauksena. Vuosikymmeniä myöhemmin Balkanin sodassa kaupunkia kohtasi tuhoisa ja verinen piiritys, jota kesti 1425 päivää, mikä on nykyaikaisen sodankäynnin pisin piiritysaika. Synkän menneisyyden vastapainona kaupunki on nykyään kaunis ja mielenkiintoinen matkailukohde. Vuonna 1984 kaupungissa on pidetty talviolympialaiset.Kaupungin mielenkiintoisin osa ja Sarajevon sielu on sen turkkilainen osa Baščaršija, joka on paras lähtökohta tämän kaupungin vierailulle. Se on kaupungin historiallinen osa, ja sen tunnelma voi saada sinut kuvittelemaan olevan Istanbulissa. Se on pysynyt melko samanlaisena 1500-luvulta lähtien, ja siellä on vanhoja kapeita mukulakivikatuja, jotka tarjoavat kuparituotteita, turkkilaista kahvia, turkkilaista teetä ja perinteistä bosnialaista ruokaa. Yksi sen keskipisteistä on sen tori, jossa on ikoninen suihkulähde ”Sebilj” ja se mielletään kuuluisaksi kohtaamispaikaksi paikallisille asukkaille. Sarajevo on täynnä kulttuuria, eri uskontoja ja entisistä ajoista muistuttavia historiallisia rakennuksia. Tämän saamme kokea kaupunkikierroksen aikana vieraillessa Gazi Husrev Bey moskeijassa. Gazi Husrev Beyn moskeija rakennettiin vuonna 1532 ja edustaa suurta ottomaanien arkkitehtonista taidetta. Moskeijalla on julkinen suihkulähde ”šadrvan” perinteiselle pesulle, rukoilualue ulkona, islamilainen kirjakauppa ja hautakammio. Muita merkittäviä nähtävyyksiä, joita aiomme nähdä, ovat kaupungintalo, ikuinen liekki ja latinalainen silta. Kaupunkiin tutustutaan ensin kiertoajelulla, jonka jälkeen saa hieman kierrellä ja lounastaa omatoimisesti. Paluukuljetus hotellille. Retken kesto n. 12 tuntia.

Yhteinen illallinen hotellissa.

Tiistai 24.9.

Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen lisämaksullinen retki á 20€/hlö hotellin läheisyydessä olevalle viinitilalle Podrumi Andrija http://www.podrumiandrija.com/. Täällä maistiaiset ja mahdollista ostaa kotiin viinituliaisia. Yhteinen illallinen hotellissa. 

Keskiviikko 25.9.

Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen ostosretki suomenkielisen oppaan johdolla esteettömällä bussilla tutkiskelemaan kylän pienen ostoskeskus Bingon antimia. Yhteinen illallinen hotellissa.

Torstai 26.9

Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen lähdemme suomenkielisen oppaan johdolla esteettömällä bussilla Mostariin (ajomatka n. 20 km), jossa tapaamme englanninkielisen paikallisoppaamme. Tämä runouden, kiven ja uneliaiden pikkukujien kaupunki Mostar sijaitsee kauniissa laaksossa, joka on täynnä historiaa antiikin ajoista lähtien. Alun perin 1500-luvulla Neretva-joen yli rakennetusta sillasta tuli Mostarin ja koko Bosnia-Hertsegovinan monikansallisuuden ja kansanosien rauhanomaisen rinnakkaiselon symboli. Mostarissa yhdistyy pohjoinen ja etelä, sekä länsi ja itä tämän kuuluisan Stari Most -sillan myötä yhdistäen sen eri kulttuureja ja uskontoja. Pitkälti juuri sillan symboliarvon vuoksi Bosnian kroaattiarmeija tuhosi sen Bosnian sodassa vuonna 1993. Entisöity silta avattiin vuonna 2004, ja se oli tärkeä toivon ja sovinnon symboli. Vuonna 2005 silta ja sen alue liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon.  Mostarin uusi ”Vanha silta” on edelleen vierailijoiden suosituin kohde kaupungissa. Kierroksen aikana näemme myös kaupungin Vanhan basaarin, sen useat moskeijat ja vierailemme turkkilaisessa talossa. Tämän 1600-luvun turkkilaisen talon nykyinen omistaja kertoo kaiken talon historiasta ja siinä olevista näyttelyistä. Kierroksen jälkeen aikaa hieman kierrellä ja lounastaa omatoimisesti. Paluukuljetus hotellille. Retken kesto n. 8 tuntia.

Yhteinen illallinen hotellissa.

Perjantai 27.9

Aikainen hotelliaamiainen, jonka jälkeen heti uloskirjautuminen ja paluukuljetus Splitin lentokentälle.

Norwegianin paluulento D8 481 Splitistä lähtee klo 12.00, saapuen Helsinkiin klo 15.55.

Ask offer form

Omat tiedot

Yhteydenoton täyttäneiden nimi- ja osoitetietoja ei luovuteta ulkopuolisille tahoille tai muutenkaan käytetä henkilötietolain vastaisesti. Lue lisää rekisteriselosteestamme »